Malaysian Communications And Multimedia Commission (MCMC) | Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)


20 Apr 2023, Sinar Harian

SHAH ALAM – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan bekerjasama dengan pelbagai pihak dalam memantau sekiranya terdapat penjualan alat ganti motosikal yang tidak dibenarkan menerusi media sosial.

Ketua Pegawai Kawal Selia MCMC, Zulkarnain Mohd Yasin berkata, peruntukan undang-undang jelas termaktub berkaitan kawal selia melibatkan penjualan alat ganti motosikal bagi memastikan alat ganti yang tidak dibenarkan dijual menerusi medium media sosial.

“Pemantauan sentiasa dijalankan melibatkan kerjasama dengan agensi berkaitan seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi membendung aktiviti penjualan alat ganti ini.

Beliau berkata, tindakan tegas termasuk sekatan terhadap mana-mana laman sesawang yang didapati menjual alat ganti yang tidak dibenarkan ini.

Katanya, pemantauan sememangnya dilaksanakan dari semasa ke semasa dan dalam soal ini pihaknya tidak berkompromi dengan mana-mana kegiatan yang menyalahi undang-undang.

“Apa yang menjadi kesalahan di dunia realiti, ia terpakai sama menerusi alam maya, itu tindakan yang kita sentiasa laksanakan,” ujarnya.ufc222live