Malaysian Communications And Multimedia Commission (MCMC) | Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)


KUCHING, 29 April (Bernama) – Sebanyak 125 menara telekomunikasi luar bandar mula beroperasi di Sarawak menjelang perayaan Gawai Dayak 1 Jun ini menerusi inisiatif Telekomunikasi Luar Bandar Lembaga Multimedia Sarawaak (SMART).

Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak Datuk Julaihi Narawi berkata sebanyak 70 menara SMART sudah dilengkapi peralatan telekomunikasi dan beroperasi sejak bermulanya sambutan Aidilfitri minggu lepas.

“Menjelang hari Gawai (1 Jun depan), sebanyak 55 (menara SMART) lagi akan ke udara,” katanya di Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Kementerian Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak di sini hari ini.

Beliau berkata secara keseluruhannya, sebanyak 600 menara SMART dibina kerajaan Sarawak dengan peruntukan RM1.8 bilion dengan kerjasama kerajaan pusat menerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk menambah baik liputan internet di luar bandar negeri ini.

Menurutnya, pemasangan peralatan telekomunikasi untuk menara berkenaan dilaksanakan oleh Perbadanan Ekonomi Digital Sarawak (SDEC) yang merupakan anak syarikat kerajaan negeri itu.

Julaihi berkata pihaknya menyasarkan keseluruhannya 7,000 menara telekomunikasi dibina di seluruh Sarawak bagi memperluaskan liputan internet di negeri ini.

“Sehingga sekarang, lebih 50 peratus atau lebih 3,500 menara telekomunikasi terbabit telah dibina di seluruh Sarawak,”katanya. ufc222live